Περίδοτος
Ο περίδοτος είναι ο κρύσταλλος του ορυκτού περιδοτίτη, ενός πυριγενούς πετρώματος της οικογένειας του ολιβίνη. Πυριτικό άλας με προσμίξεις χρωμίου και νικελίου και σίδηρο, από όπου παίρνει το χαρακτηριστικό ελαιοπράσινο χρώμα του. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πολύτιμες πέτρες που σχηματίζονται στον φλοιό της γης σε βάθος μέχρι 15 μίλια, ο πυριγενής περίδοτος σχηματίζεται στο μάγμα του μανδύα της γης, σε βάθος 30 έως 70 μιλίων. Στα ανώτερα σημεία του φλοιού του πλανήτη φτάνει μέσα από τεκτονική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Τα πρώτα γνωστά ορυχεία περίδοτου λειτούργησαν από το 1500 π.Χ. στο νησί Τοπάζος στην Ερυθρά θάλασσα, από όπου προήλθε η αρχαία ελληνική ονομασία του περιδότου τοπάζιον. Η σημερινή ονομασία του νησιού είναι Ζεμπιργκέτ ή νησί του Αγίου Ιωάννου, τα ορυχεία όμως έκλεισαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Εικάζεται ότι η περίφημη συλλογή σμαραγδιών της Κλεοπάτρας συμπεριλάμβανε πολλούς περίδοτους, την εθνική πολύτιμη πέτρα των Αιγυπτίων.
Στο Τοπ Καπί, φυλάσσεται ο θρόνος του Σουλτάνου Μουράντ του Β, διακοσμημένος με 957 περίδοτους μεγάλης αξίας.
Στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας βρίσκουμε την λειψανοθήκη των τριών μάγων, (Three Holy Kings shrine) από ξύλο χρυσό και ασήμι διακοσμημένο με σμάλτο και περισσότερους από 1000 πολύτιμους λίθους, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ένας περίδοτος 200 καρατίων που για πολλά χρόνια πίστευαν ότι ήταν σμαράγδι.
Από την αρχαία εποχή ο περίδοτος ταυτίστηκε με μυστικιστικές τελετές και χρησιμοποιήθηκε σαν φυλαχτό προστασίας από τις δυνάμεις του κακού και μαγικά ξόρκια.
Δεμένος με μέταλλο προστατεύει από την αρνητική ενέργεια, φέρνει ηρεμία κατευνάζει τον εκνευρισμό, δημιουργεί ασφάλεια και ισορροπία.
Είναι η πέτρα που ενώνει οικογένειες φίλους και ζευγάρια, φέρνει ευχάριστη διάθεση, απομακρύνει τον φθόνο και την ζηλοτυπία.
Πέτρα του 4ου τσάκρα του καρδιακού πλέγματος, δυναμώνει την εμπιστοσύνη, καταπραΰνει και εξισορροπεί την σχέση του κατόχου με τους ανθρώπους και την γη.
Είναι η πέτρα των ζωδίων της Γης, του Ταύρου, της Παρθένου και του Αιγόκερου, Καταπραΰνει τις εξάρσεις του Λέοντα και της τάσης φυγής του Διδύμου και του Υδροχόου.