Μπλε Ζαφείρι
To ζαφείρι (σάπφειρος) είναι κορούνδιο, αδελφή πέτρα με το ρουμπίνι, μία από τις τέσσερις πολύτιμες πέτρες της Γεμολογίας, μαζί με το ρουμπίνι, το σμαράγδι και το διαμάντι. Το όνομα προέρχεται από την σημιτική λέξη zafir που σημαίνει γαλάζια πέτρα, που πέρασε στην Ελλάδα των Ελληνιστικών χρόνων, ως σάπφειρος,με την ίδια πάντοτε σημασία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι κορούνδια με την ονομασία ζαφείρι, υπάρχουν σε όλα τα χρώματα και ότι το ρουμπίνι ανήκει στην ίδια οικογένεια. του κορουνδίου (οξείδιο του αργιλίου) . Το μπλε χρώμα το παίρνει από προσμίξεις τιτανίου και σιδήρου.
Το ζαφείρι είναι ένα πολύ σκληρό ορυκτό, (9 της κλίμακας Mohs), το τρίτο σκληρότερο ορυκτό μετά το διαμάντι και το ρουμπίνι. Πρωτογενές συστατικό εκρηξιγενών πετρωμάτων, συναντάται σε σχιστολιθικά ή μεταμορφωμένα πετρώματα
Τα ζαφείρια της νοτιοανατολικής Ασίας δημιουργήθηκαν από την σύγκρουση της ινδικής ηπείρου με την Ασιατική ήπειρο. Η τεκτονική κίνηση, έχει οδηγήσει σε μετατοπίσεις μεγάλης κλίμακας στην επιφάνεια της γης, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ορυκτών και δημουργία περιοχών που ονομάζονται ορθογονικές ζώνες, Πολλά από τα ορυχεία και ζαφειριού βρίσκονται σε αυτές τις ζώνες.
Η πανο-Αφρικανική ορογένεια συνέβη πριν 750 έως 450 εκατομμύρια χρόνια, το αποτέλεσμα της οποίας, δημιούργησε αποθέματα πολύτιμων λίθων στην Κένυα, την Τανζανία, την Μοζαμβίκη, την Μαδαγασκάρη, την Σρι Λάνκα και την νότια Ινδία.
Η σύγκρουση της Ινδικής ηπείρου με την Ασιατική, συνέβη "μόλις" πριν 45 έως 5 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δημιούργησε το ζαφείρι του Πακισταν, της βόρειας Ινδίας, το Νεπάλ, την Μιανμάρ, την Ταϋλάνδη και την Κίνα.
Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ζαφειριών σήμερα τα βρίσκουμε στην Σρι Λάνκα, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας , στην Νότια Αφρική, Ινδία, Μαδαγασκάρη, Ταϊλάνδη και στην Βόρεια Καρολίνα των Η.Π.Α.
Κάποια γαλάζια ζαφείρια, έχουν ίνες ρουτιλίου εγκλωβισμένες σε μικρές πολυεπίπεδες κοιλότητες και δημιουργούν αστεροειδείς ιριδισμούς με έξι ακτίνες. Έχουν την ονομασία αστερίες σάπφειροι (Star sapphire), αλλά η αξία τους συνήθως είναι μικρή σε σχέση με άλλα ζαφείρια, λόγω της αδιαφάνειας τους.
Το μεγαλύτερο ζαφείρι αστερίας είναι The star of Adam βάρους 1404,49 καρατίων που εξορύχθηκε στην πόλη Ratnapura στην Σρι Λάνκα.
Το Blue Belle, ένα μπλε ζαφείρι βάρους 392.52 καρατίων, είναι το ακριβότερο ζαφείρι στην ιστορία. Πουλήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από τον Οίκο Christie's $17.564.156 δολάρια εκθρονίζοντας τα περίφημα Richelieu, μπλε ζαφείρια από το Κασμίρ.
Στην Αρχαία Αίγυπτο, το μπλε ζαφείρι ταυτίστηκε με το μάτι του Θεού Ώρου (Horus), από εκεί πέρασε στην Ελλάδα σαν η πέτρα χρησμών του θεού Απόλλωνα. Στο Θιβέτ οι Βουδιστές μοναχοί βάζουν στο χέρι του ετοιμοθάνατου ένα μικρό ζαφείρι, για να οδηγήσει τον νεκρό στην επόμενη ζωή με ασφάλεια.
Οι αρχαίοι Πέρσες πίστευαν ότι η Γη στηρίζεται σε ένα τεράστιο ζαφείρι που δίνει με την λάμψη του το γαλάζιο χρώμα στον ουρανό.
Θεωρείται η δυνατότερη πέτρα προστάτης απέναντι στην αρνητική ενέργεια, την κατάρα και την μαύρη μαγεία. Οδηγεί το πνεύμα σε άλλες διαστάσεις και κόσμους, τονώνει την διαίσθηση, την ενόραση την διάθεση για γνώση.
Συνδέεται με το 5ο τσάκρα του λαιμού, (vishuda) το τσάκρα της επικοινωνίας και του λόγου, αλλά και το 6ο τσάκρα του τρίτου ματιού (ajna).
Ο Αιγόκερως και ο Υδροχόος είναι οι πέτρες που επηρεάζονται από το μπλε ζαφείρι, ισορροπώντας την επίδραση του πλανήτη Κρόνου μειώνοντας την παρορμητικότητα των δύο ζωδίων.