Μαύρο Σπινέλιο
To σπινέλιο είναι ορυκτό οξείδιο του μαγνησίου και αργιλίου (Αλουμινίου). Η ονομασία του προέρχεται από την λατινική λέξη spina (αγκάθι), από τις οξείες απολήξεις των κρυστάλλων του που θυμίζουν αγκάθι.
Το μαύρο σπινέλιο, είναι το σπανιότερο μέλος της οικογένειας των σπινελίων, και σχηματοποιείται σε μεγαλύτερα βάθη του μανδύα της γης από ότι οι υπόλοιποι σπινέλιοι. Εκτιμάται ότι οι μαύροι σπινέλιοι κρυσταλλοποιούνται σε βάθη 70 έως 120 χιλιομέτρων, ενώ οι υπόλοιποι σπινέλιοι σε βάθη 20 έως 100 χιλιομέτρων. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και πιέσεις, η μεγαλύτερη αναλογία σε μαγνήσιο, δίνουν το ενιαίο μαύρο χρώμα στο ορυκτό, και την χαρακτηριστική σκληρότητα σε όλους τους σπινέλιους (8 της κλίμακας Mohs).
Όπου υπάρχουν κοιτάσματα κορουνδίου, δηλαδή ρουμπίνι και ζαφείρι, συνήθως υπάρχει και σπινέλιο. Το μαύρο σπινέλιο το συναντούμε στην Μιανμάρ (Βιρμανία), στην Καμπότζη, Σρι Λάνκα, Καλιφόρνια, στην Γερμανία στην περιοχή της Βαυαρίας, στην Ιταλία στον Βεζούβιο, στην Μαδαγασκάρη και στην Sahka της Ρωσίας, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι και καθαρότεροι μαύροι σπινέλιοι.
Στην Ελλάδα, κρύσταλλοι σπινέλιου έχουν βρεθεί στα ορυχεία σμύριδας της Νάξου και στην περιοχή μικρή Λάκκα της Σάμου.
Πέτρα της εσώτερης Γης ενεργοποιεί το 1ο τσάκρα, της Βάσης, Muladhara. Είναι η γέφυρα ανάμεσα στον άνθρωπο και την γη, γαληνεύει τον εκνευρισμό από την προσκόλληση στα υλικά αγαθά, του δείχνει τον δρόμο για την ολοκλήρωση, μέσα από την ενδοσκόπηση και την αλληλεγγύη.
Στοιχείο του μαύρου σπινέλιου είναι η γη, πλανήτης ο Πλούτωνας, επηρεάζει κυρίως τα ζώδια της γης, τον Ταύρο, την Παρθένο και τον Αιγόκερω.