Μαργαριτάρι
H διαδικασία εμφύτευσης από τον άνθρωπο, ξένου σώματος στο όστρακο και της εκτροφής μαργαριτοφόρων οστράκων σε ανοιχτή θάλασσα, ξεκίνησε από τον Βρετανό βιολόγο William Saville-Kent. Στην Ιαπωνία μεταφέρθηκε από τους Τokichi Nishikawa και Tatsuhei Mise. Ο Mikimoto Kokichi, έδωσε το όνομα του σε μια από τις γνωστότερες ποικιλίες μαργαριταριών υψηλής ποιότητας, τα περίφημα ακόμη και σήμερα Mikimoto Akoya pearls. To 1917, o Mitsubishi Baron Iwasaki, συστηματοποίησε την μαζική εκτροφή μαργαριταριών στις Φιλιππίνες (South sea pearls).
Το 1914, στην λίμνη Biwa, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Kyoto στην Ιαπωνία ξεκίνησε η πρώτη καλλιέργεια μαργαριταριών σε περιβάλλον γλυκού νερού. Από εκεί προήλθε η διεθνής ονομασία Biwa fresh water pearls, που για πολλά χρόνια επικράτησε σαν trademark των καλλιεργημένων μαργαριταριών. Η υπερεντατική εκτροφή εκατομμυρίων οστράκων, η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με την χρήση φυτοφαρμάκων, της παρόχθιας περιοχής, μόλυνε τα νερά της μεγαλύτερης και αρχαιότερης λίμνης της Ιαπωνίας, έτσι η καλλιέργεια μαργαριταριών μεταφέρθηκε το 1971 στην λίμνη Kasumigaura, και από εκεί στην Κίνα στην Shanghai, το παγκόσμιο κέντρο σήμερα παραγωγής freshwater pearls.
Εκτροφή μαργαριταριών έχουμε επίσης στην Ταϊτή, με ιδιαίτερης αξίας, μαύρο μαργαριτάρι ανοιχτής θάλασσας, στην Αυστραλία, με το σπάνιο και πανάκριβο μπλε μαργαριτάρι (blue pearl) , Μyanmar (Βιρμανία) και Ινδικό Ωκεανό. Το 2013, το 43% της παραγωγής South Sea pearls, προήλθε από την Ινδονησία.
Ο χρόνος δημιουργίας ενός μαργαριταριού, ποικίλλει, από 1-2 χρόνια για τα μαργαριτάρια αλμυρού νερού (Akoya pearls) ή 2-7 χρόνια για τα fresh water pearls.
Σήμερα, το 99% της παγκόσμιας αγοράς μαργαριταριών προέρχεται από εκτροφεία μαργαριτοφόρων οστράκων, είτε αλμυρού νερού, (Akoya), είτε γλυκού νερού (fresh water pearls).
H αξία ενός μαργαριταριού, καθορίζεται από την λάμψη του, τον ιριδισμό, το μέγεθος, το σχήμα του, την συμμετρία, τις ατέλειες στην επιφάνεια.
Το μεγαλύτερο γνωστό μαργαριτάρι βρέθηκε το 1934 στο νησί Παλάουαν (Palawan) των Φιλιππίνων. Είναι ένα τεράστιο φυσικό μαργαριτάρι, διαμέτρου 24 cm και βάρους 6,4 κιλών, από το είδος οστρακοειδούς Tridacna Gigas. Το μαργαριτάρι είναι γνωστό ως το «μαργαριτάρι του Λάο Τσου» (Pearl of Lao Tzu).
Τα δάκρυα της Ίσιδας στην Αιγυπτιακή μυθολογία, τα λευκορόδινα δάκρυα της Εύας και τα μαύρα σαν την νύχτα δάκρυα του Αδάμ μετά τον θάνατο του Άβελ, τα δάκρυα χαράς της Αφροδίτης, όταν για πρώτη φορά αντίκρυσε τον Ουρανό-Πατέρα, τα δάκρυα των αγγέλων στην περίοδο του Μεσαίωνα, η Γέννηση της Αφροδίτης, ο υπέροχος πίνακας του Sandro Botticelli είναι η μαγεία, η επιρροή του μαργαριταριού στον ανθρώπινο πολιτισμό, στην αίσθηση του κάλλους, της Ομορφιάς και της Αγνότητας.
Η Κλεοπάτρα διέλυσε ένα πανάκριβο μαργαριτάρι σε ξύδι και το ήπιε μπροστά στον Μάρκο Αντώνιο, λέγοντας του ότι τίποτα στον κόσμο, όσο πολύτιμο αν θεωρείται, δεν είναι αρκετά ακριβό για αυτήν.
Η Ελλισάβετ Ι της Αγγλίας, η Παρθένος Βασίλισσα ήταν λάτρης του μαργαριταριού, σαν σύμβολο παρθενίας και αγνότητας, η δεκατετράχρονη Αικατερίνη των Μεδίκων παρουσιάστηκε πρώτη φορά στον μελλοντικό της σύζυγο Ερρίκο τον Δεύτερο, φορώντας έξι σειρές των μεγαλύτερων μαργαριταριών της εποχής.
Κανένα μαργαριτάρι όμως δεν φτάνει σε αξία όσο το θρυλικό "La Pellegrina", την περιπλανώμενη προσκυνήτρια. Από τα νερά του Παναμά ή της Βενεζουέλας και τα χέρια ενός σκλάβου, πέρασε από πολέμους και ανεξιχνίαστους φόνους στα χέρια του Φίλιππου του Β της Ισπανίας. Ήταν το μοναδικό κόσμημα που φόρεσε η Mary Tudor ως νύφη στον γάμο της με τον Φίλιππο. Ο Λουδοβίκος-Ναπολέων αγόρασε το μαργαριτάρι από τον Φίλιππο τον IV, αλλά το πούλησε σε συνθήκες ακραίας φτώχιας στον Μαρκήσιο του Abercom.
Χρόνια μετά, ο Richard Burton, το αγόρασε σε δημοπρασία του Sotheby's, 370.000$ σαν δώρο στην Elisabeth Taylor. Σήμερα πιθανολογούμε ότι η "Pellegrina" ανήκει σε ιδιωτική συλλογή.
Το 1972 ο Burton, αγόρασε ένα πορτραίτο του 1554 της Mary Tudor με το θρυλικό μαργαριτάρι, έναντι 270.000$, το οποίο μερικά χρόνια μετά, δώρισε στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.
Το μαργαριτάρι, άμεσα συνδεεμένο με τον Λωτό, ανήκει στο δεύτερο Chakra, Swadisthana, το τσάκρα της αγνότητας, της θηλυκής μας οντότητας, του Έρωτα και της γονιμότητας.
Συμβολίζει την ενέργεια της Σελήνης, γαληνεύει τον ταραγμένο νου δίνει ώθηση στην σεξουαλικότητα.
Οι Ινδοί και οι Κινέζοι, πίνουν δυνατά οινοπνευματώδη με τριμμένο μαργαριτάρι για θεραπεία της σεξουαλικότητας.
Είναι ένα δυνατό σύμβολο της Σελήνης, συμβολίζει την σοφία, την ειρήνη και τον αγνό έρωτα.
Το χλώριο, το αλάτι, πολλές χημικές ουσίες και η αλκοόλη "θαμπώνουν" το μαργαριτάρι, για αυτό συστήνουμε να περιβάλλετε με προσοχή αυτό το ευαίσθητο οργανικό αριστούργημα της Φύσης.